Een eerste huis kopen is natuurlijk spannend. Er zullen veel zaken op u afkomen die geregeld moeten worden. Ook zijn er veel zaken waar u aan moet denken. Hieronder geven wij u een aantal tips om u alvast op weg te helpen.

Laat u adviseren door een erkend adviseur

Bespreek uw wensen met een ervaren en Erkend Hypotheekadviseur voordat u op huizenjacht gaat. Op die manier kunt u gericht op zoek en weet u precies wat de mogelijkheden zijn die passen bij uw persoonlijke wensen en situatie. Bijvoorbeeld in welke prijsklasse u een huis kunt gaan zoeken.

Ga na of u 5 jaar in een woning blijft wonen

Koop alleen als u van plan bent om tenminste 5 jaar in de koopwoning te blijven wonen. De aankoop van een woning brengt vaak extra kosten met zich mee, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en de kosten voor de financiering. Het duurt gemiddeld een jaar of vijf voordat u die kosten heeft terugverdiend.

Kijk goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden

Kies niet blindelings voor de goedkoopste hypotheekofferte, maar kijk ook goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden. Hiermee voorkomt u dat u later voor verrassingen komt te staan.

Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Als u een bestaande woning koopt, wilt u natuurlijk niet tegen gebreken aanlopen die hoge kosten met zich meebrengen.

Denk ook aan uw pensioen

Op het moment dat u met pensioen gaat, verandert uw inkomen en ook uw maandlasten. Het is belangrijk om hier bij het afsluiten van uw hypotheek rekening mee te houden.