Financiële tips voor verhuizers

Mag ik ook mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Heeft u voor uw nieuw aangekochte woning nog recht op een aflossingsvrije hypotheek met renteaftrek? Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50 % van de marktwaarde van de volgende woning, ook al had u voorheen een hoger aflossingsvrij deel.

 

Aanvullende hypotheek nodig?

Kiest u ervoor om uw hypotheek mee te nemen naar een volgende woning en heeft u een hogere hypotheek nodig? Dan moet u de aanvullende lening ook afsluiten bij uw huidige geldverstrekker. Een andere aanbieder zal dit ontbrekende deel niet willen financieren. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om bij verhuizing een nieuwe hypotheek tegen de actuele rente te sluiten bij een geldverstrekker van uw keuze.

 

Wat betekent “mijn huis staat onder water”?

Een huis staat onder water als de verwachte verkoopprijs lager is dan de hypotheek. Door deze zogenaamde onderwaarde kan bij verkoop van het huis een restschuld ontstaan.

 

Hoe bereken ik mijn mogelijke restschuld?

De mogelijke restschuld die ontstaat bij verkoop berekent u door de actuele waarde van uw huis te verminderen met de hoogte van uw hypotheek.

 

Mijn huis staat onder water en ik wil verhuizen, kan dat?

Ja, een mogelijke restschuld hoeft u niet te belemmeren. Voor de restschuld die ontstaat als u uw huis verkoopt zijn er een aantal mogelijkheden. Misschien kunt u de restschuld zelf aflossen of kan uw bank de restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek. En als u gaat huren kan de bank u een consumptief krediet verlenen om de restschuld mee af te lossen. In beide gevallen van financiering van de restschuld is de rente overigens voor een maximale periode van 15 jaar fiscaal aftrekbaar (was 10 jaar tot 1 januari 2015). Wat er precies voor u mogelijk is, hangt af van uw specifieke situatie en inkomen.

 

Mijn huis staat onder water, kan ik daar wat aan doen?

Zolang u geen verhuisplannen heeft is een huis met onderwaarde op zich geen probleem. Een mogelijke restschuld ontstaat pas bij de verkoop van uw huis. Wel kunt u nu al maatregelen nemen om de gevolgen op termijn te verminderen. Zo kunt u uw hypotheek aflossen, dat scheelt ook in uw maandelijkse hypotheeklasten. Aflossen is ook mogelijk met behulp van schenkingen van ouders of andere personen.